Een foodmarkt opzetten waar je onder één dak authentieke producten van hoge kwaliteit kan vinden, duurzaam geteeld en gepresenteerd, voor redelijke prijzen.
De producten moeten bovendien de biodiversiteit van Italië eer aan doen, met vanuit elke regio de lekkerste delicatessen, met voor elke vestiging ook een afdeling met een uitgebreide selectie aan lokale lekkernijen.
Daarnaast moet je ter plekke ook kunnen proeven – vandaar de combinatie met bars en restaurants – en moet er ook een plek zijn voor kookworkshops, zodat je ook iets kunt opsteken.
Ziehier de missie van Oscar Farinetti, een ondernemer uit Piemonte, Italië. Hij combineerde Eat en Italy tot Eataly en opende de eerste vestiging in Turijn in 2007. Ondertussen zijn er meer dan 50 vestigingen. Meer info vind je via https://www.eataly.net/
In dit concept komen heel wat vaardigheden en leerinhouden van verschillende studierichtingen in Voeding en horeca samen. Het biedt mogelijkheden om het concept thematisch uit te werken in kleine of grote projecten.
Je kunt aan de hand van inspirerende foto’s heel wat ideeën opdoen en na een voorstudie overgaan tot de concrete uitwerking op school.
Enkele mogelijke activiteiten met hieraan gekoppeld leerplandoelen kunnen zijn:
Kan in verschillende gradaties: van bistro-formule tot fine dining (ook koffie met gebak of dranken en kleine hapjes)
Kan complementair zijn aan restaurantdienst: gasten kunnen na het tafelen producten en dranken aankopen
De leerlingen demonstreren een techniek of gerecht, presenteren een drank en begeleiden een degustatie … voor medeleerlingen of externen.
Heel wat scholen werkten reeds concepten of thema’s uit. Heb je een inspirerend voorbeeld? Stuur dit gerust door met een korte omschrijving en enkele foto’s!