Eataly, een concept in Voeding en horeca

ma 25 november 2024

Een foodmarkt opzetten waar je onder één dak authentieke producten van hoge kwaliteit kan vinden, duurzaam geteeld en gepresenteerd, voor redelijke prijzen.

De producten moeten bovendien de biodiversiteit van Italië eer aan doen, met vanuit elke regio de lekkerste delicatessen, met voor elke vestiging ook een afdeling met een uitgebreide selectie aan lokale lekkernijen.

Daarnaast moet je ter plekke ook kunnen proeven – vandaar de combinatie met bars en restaurants – en moet er ook een plek zijn voor kookworkshops, zodat je ook iets kunt opsteken.

Ziehier de missie van Oscar Farinetti, een ondernemer uit Piemonte, Italië. Hij combineerde Eat en Italy tot Eataly en opende de eerste vestiging in Turijn in 2007. Ondertussen zijn er meer dan 50 vestigingen. Meer info vind je via https://www.eataly.net/

In dit concept komen heel wat vaardigheden en leerinhouden van verschillende studierichtingen in Voeding en horeca samen. Het biedt mogelijkheden om het concept thematisch uit te werken in kleine of grote projecten.

Je kunt aan de hand van inspirerende foto’s heel wat ideeën opdoen en na een voorstudie overgaan tot de concrete uitwerking op school.

Enkele mogelijke activiteiten met hieraan gekoppeld leerplandoelen kunnen zijn:

Restaurantdienst

sla link op in klembord

Kopieer

Kan in verschillende gradaties: van bistro-formule tot fine dining (ook koffie met gebak of dranken en kleine hapjes)

  • Bereiden van gerechten, brood en desserts (productkennis, bereidingstechnieken, afwerken gerecht aan tafel)
  • Inrichting en sfeerschepping (aankleding zaal, muziek, kledij personeel, keuze tafelbekleding …) – bespreek aan de hand van een aantal vestigingen het belang van de uitstraling van het gebouw
  • Bedienen (serveertechnieken, communicatie met gast, gastvriendelijk handelen, rekening opmaken, verkooptechnieken)
  • Dranken bereiden en serveren (productkennis, technieken, pairing)

Winkelverkoop

sla link op in klembord

Kopieer

Kan complementair zijn aan restaurantdienst: gasten kunnen na het tafelen producten en dranken aankopen

  • Bereiden van gerechten, charcuterie, brood en desserts
  • Verkoop in counter (samenstellen en afwerken gerecht voor klant, verpakken en etiketteren, communicatie met gast, verkooptechnieken, adviseren klant, voorraadbeheer)
  • Afrekenen

Demonstratie

sla link op in klembord

Kopieer

De leerlingen demonstreren een techniek of gerecht, presenteren een drank en begeleiden een degustatie … voor medeleerlingen of externen.

  • Bereidingstechnieken
  • Productkennis
  • Communicatie

Heel wat scholen werkten reeds concepten of thema’s uit. Heb je een inspirerend voorbeeld? Stuur dit gerust door met een korte omschrijving en enkele foto’s!

Recent verwant nieuws

×
Kijkt als...
Niveau
Regio