Proactieve cirkel bij teamgesprekken

ma 17 juni 2024

Teamwork is een belangrijke competentie in Voeding en horeca. Een werkvorm die vaak toegepast wordt is een teamgesprek op het einde van een dienst, opdracht, productiedag …

In dit gesprek neem je de tijd om het proces te overlopen: wat ging goed, waarom liepen bepaalde zaken minder vlot? Je kunt dit zeker beschouwen als een vorm van zelfevaluatie maar het gaat ook verder: leerlingen leren op een respectvolle manier hun mening te uiten, leerlingen aanvaarden kritiek, leerlingen analyseren het proces …

In de derde graad kunnen leerlingen eveneens als verantwoordelijke (bv. chef, maître, productieverantwoordelijke …) dit gesprek (mee helpen) leiden en zo oefenen in feedback geven en motiveren.

Een interessante methodiek is de proactieve cirkel. Aan de hand van een aantal basisafspraken creëer je een veilig klimaat om zo’n groepsgesprek vorm te geven.
Een groepsgesprek moet je aanleren. Door hiermee te starten in de 1ste of 2de graad en dit te herhalen, worden leerlingen vaardig hierin en worden deze basisafspraken automatismen.

Meer info vind je op onze themapagina.

×
Kijkt als...
Niveau
Regio