Organisatiecultuur in Voeding en horeca

di 28 mei 2024

In de nieuwe leerplannen komt bij de overkoepelende leerplandoelen het leerplandoel ‘De leerlingen handelen volgens procedures en organisatiecultuur’ voor.

In dit nieuwsbericht vind je wat meer informatie over het begrip ‘organisatiecultuur’.

In het lexicon vind je alvast volgende omschrijving: Onder ‘organisatiecultuur’ van een bedrijf verstaan we de fundamentele waarden en normen van dat bedrijf die zelden expliciet gedefinieerd zijn, maar altijd tot uiting komen in de uitstraling van het bedrijf en het gedrag en de overtuiging van alle werknemers. Aspecten van organisatiecultuur zijn: vestimentaire code, sociale voordelen, organisatie van de werkplek en werkuren, managementstijl, vitaliteit van het bedrijf ...

Op de pro-site bij kwaliteitsvol besturen vind je heel wat achtergrondfinformatie.

Je kunt dit leerplandoel realiseren door verschillende ondernemingen te vergelijken op vlak van organisatiecultuur. Vaak zijn deze niet uitgeschreven maar toch heel zichtbaar: een website met foto’s over de inrichting, de uitstraling van het personeel verklappen al heel veel.

Daarnaast kan je op zoek gaan naar uitgeschreven missies bv. Mc Donalds, Hilton, restaurant Entropy

Je kunt deze missie vergelijken met de missie of organisatiecultuur van je school en verduidelijken hoe je dit concreet maakt in het didactisch restaurant of de praktijkwinkel van de school.

×
Kijkt als...
Niveau
Regio