Kwartaaloverzicht Vlaamse Horeca, mei 2019

Mooie omzetgroei ondanks deuk in het vertrouwen

sla link op in klembord

Kopieer

De horeca ondervindt momenteel weinig negatieve gevolgen van een sombere consument. De Vlaamse horeca sluit 2018 af met een omzetgroei van 6%. Dit is de hoogste groei in anderhalf jaar tijd. Deze goede prestatie is te danken aan de catering en de eet- en drinkgelegenheden. De hotels zien hun omzetgroei vertragen na een sterk jaarbegin.

Matige stijging van de prijzen

sla link op in klembord

Kopieer

De hogere omzet is niet toe te wijzen aan hogere prijzen. Voor het tweede kwartaal op rij stijgen de prijzen in de horeca minder snel dan gemiddeld. Het is van 2012 geleden dat dit zich voordoet.

Ondernemingspopulatie dikt aan

sla link op in klembord

Kopieer

In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 35 410 horecaondernemingen, ruim 900 meer dan een jaar geleden. Er is een sterke toename van het aantal cateraars, eetgelegenheden en hotels. Hoewel de stopzettingen hoge aantallen bereiken, wordt dit gecompenseerd door de oprichtingen.

Drinkgelegehnheden gevoelig voor faillissementen

sla link op in klembord

Kopieer

Het aantal drinkgelegenheden neemt sterk af. Hun aantal is met 529 gedaald ten opzichte van vorig jaar. Ook dit kwartaal zijn zij gevoelig voor faillissementen, terwijl de oprichtingen kwartaal na kwartaal verder dalen.

Minder dynamische arbeidsmarkt

sla link op in klembord

Kopieer

Op de arbeidsmarkt daalt het aantal horecavacatures voor het tweede kwartaal op rij met 2%. De groei van de werkgelegenheid vertraagt wat, maar blijft hoger dan gemiddeld.

Bescheiden daling van de loonkost

sla link op in klembord

Kopieer

Opvallend is dat de loonkosten per gewerkt uur voor het eerst dalen in de horeca, met een bescheiden 0,4%. Dit staat in contrast met de 1,8% stijging van de loonkosten in de private sector. Indien dit doorzet, geeft dit meer zuurstof aan de horecaondernemingen.

Verwante artikels

×
Kijkt als...
Niveau
Regio