Ondersteunend materiaal

Filter

Deelgebied voeding & horeca
Onderwerp

Webquest

Een webquest is een activerende en interactieve lesvorm. Een webquest is een onderzoeksgerichte opdracht waarbij de informatie, in ieder geval voor een flink deel, afkomstig is uit bronnen op internet.

Voeding en wetenschap

Inspirerend materiaal om wetenschap en voeding te integreren!

Video en podcast

Aan de slag met film en geluid als aanvulling op cursusmateriaal, als verwerkingsopdracht ...

Veiligheid: voedsel

Hier vind je inspiratie om aan de slag te gaan met voedselveiligheid in je lessen.

Veiligheid: arbeid

Safety first! Arbeidsveiligheid als belangrijke voorwaarde in voeding & horeca.

Veel voorkomende diëten

Een beknopte brochure rond meest voorkomende diëten, ontwikkeld door NuHCaS.

Unifa

Unifa is de vereniging van Belgische fabrikanten en importeurs van grondstoffen voor bakkerij, patisserie, chocolatiers en ijsbereiders.

Software

Ondersteun je lessen met digitale werkvormen.

Sectororganisaties en verenigingen in voeding & horeca

Deze links brengen je naar de websites van sectororganisatie en verenigingen in voeding & horeca.

Opleidingsaanbod Alimento

Alimento groepeert de sectorale diensten die onder beheer van de sociale partners worden aangeboden aan de werknemers en de werkgevers van de voedingsindustrie (PC 118 en PC 220). Voor leraren in Voeding en horeca is er een mooi opleidingsaanbod.

Opleidingen FAVV

De voorlichtings- en begeleidingscel organiseert regelmatig opleidingen, in een klaslokaal, in een virtuele klas of via webinars.

Nascholing

Ontdek hier tips voor nascholingen in voeding & horeca.

Handboeken voedselveiligheid digitaal beschikbaar

Wist je dat... Horeca Forma de handboeken van voedselveiligheid gedigitaliseerd heeft? Leraren zijn vrij die onderdelen uit het werkboek te gebruiken die zijzelf zinvol en nuttig achten voor hun leerlingen.

Handboeken MjPublishing voor brood- en banketbakkerij

MjPublishing stelt in samenwerking met Alimento handboeken en smartboeken ter beschikking.

Gezonde voeding

Interessante materialen in verband met gezonde voeding

Gastronomie

Enkele interessante links naar gastronomische sites.

Eerste hulp bij arbeidsovereenkomsten

Wat zijn jouw rechten en plichten als werknemer per arbeidsovereenkomst? En welke regels zijn er als je overuren klopt? Guidea verzamelt alle info in een handige brochure.

Dossier voedselveiligheid NICE

Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren.

Doe je gezonde goesting - gezond gebeten voor Homies

NICE (nutrition information center) geeft  in samenwerking met diverse experten wetenschappelijk onderbouwde informatie over de voedings- en gezondheidsaspecten van de producten van onze land- en tuinbouw en visserij (zoals groenten, fruit, aardappelen, zuivel, eieren, vlees, gevogelte en vis). De uitdaging om jongeren gezond te leren kiezen is groot, maar zo de moeite waard. NICE gaat deze uitdaging aan met het boekje ‘Gezond gebeten voor Homies’. Dit boekje toont jongeren de weg om gezond hun goesting te doen.

Diversiteit in voeding en horeca

Tips om de wegwijzer gastvrijheid en diversiteit concreet te maken in voeding en horeca.

Didactische video's bakkerij Alimento

Alimento verzamelde alle videomateriaal op een apart YouTube-kanaal.

Delicious Waste

Op 24 juni (Upcycling Day) lanceerde Verspilling is Verrukkelijk een campagne waarmee we op toegankelijke wijze meer bewustwording willen creëren rondom het thema voedselverspilling. Dit doen we door het verhaal van onze ondernemers te vertellen, laagdrempelige anti-verspillingstips te delen én heerlijke no-wasterecepten te ontwikkelen zodat we voedselverspilling stap voor stap (of eigenlijk kilo voor kilo) verminderen.

Chemie en voeding - zelfstudiepakket Universiteit Hasselt

Universiteit Hasselt werkte een vakoverschrijdend zelfstudiepakket uit voor wetenschappen ASO met als thema voeding.
Dit kan zeker inspireren voor leerlingen in TSO!

Bakkers Vlaanderen: toolbox en vakblad 'Onze Passie'

Bakkers Vlaanderen is de Vlaamse bakkerijfederatie en verenigt alle provinciale verenigingen en lokale bakkersbonden. Ook voor het onderwijs bieden ze heel wat ondersteuning.

Apicius, De re coquinaria

Marcus Gavius Apicius was een beruchte smulpaap uit de tijd van keizer Tiberius (42 voor Chr - 37 na Chr).
De recepten werden gebundeld en aangevuld met recepten uit latere eeuwen en kun je raadplegen via deze link.
Een meer algemene website over de eet- en tafelgewoonten van de Romeinen vind je hier terug.

Andermans zaken - VRT-NU

Het beheer van een bakkerij en restaurant doorgelicht door Kamal Kharmach ...
×
Kijkt als...
Niveau
Regio