8
Uitgaven MjPublishing
Er zijn niet zoveel handboeken die bruikbaar zijn voor de opleidingen in het domein Voeding en horeca. De uitgeverij MjPublishing werkt samen met leerkrachten en sectoren (Alimento, Horeca Forma) en ontwikkelt handboeken en smartboeken. Het gaat veeleer om naslagwerken die bruikbaar zijn doorheen de hele opleiding.
Raadpleeg hier online hun publicaties.
Dit materiaal is steeds in ontwikkeling: in het digitale boek wordt nieuw materiaal toegevoegd dat je kan delen met de leerlingen.
Raadpleeg hier online hun publicaties.
Dit materiaal is steeds in ontwikkeling: in het digitale boek wordt nieuw materiaal toegevoegd dat je kan delen met de leerlingen.
Mise en klas - didactische ondersteuning Horeca Forma
Horeca Forma en het Vlaamse Horecaonderwijs werken nauw samen rond de toekomst van het horecaonderwijs en kwaliteitsvolle instroom in de sector.
 
Via hun website Mise-en-klas delen ze heel wat materiaal:
Daarnaast vind je er ook hun opleidingsaanbod!
Via hun website Mise-en-klas delen ze heel wat materiaal:
- didactisch materiaal mbt rentabiliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid;
- informatie over stage en werkplekleren;
- campagnemateriaal.
Daarnaast vind je er ook hun opleidingsaanbod!
Instructiekaarten en stappenplannen
Instructiekaarten zijn de schriftelijke neerslag van de mondelinge en visuele instructie door de leraar in de klas gegeven.
Ze zijn bedoeld om de leerlingen bij het zelfstandig werken stapsgewijs te helpen.
De kaarten kunnen gebruikt worden als reminder van de lesinstructie en/of als trainingskaart in een bepaalde vaardigheid.
Enkele inspirerende voorbeelden:
Ze zijn bedoeld om de leerlingen bij het zelfstandig werken stapsgewijs te helpen.
De kaarten kunnen gebruikt worden als reminder van de lesinstructie en/of als trainingskaart in een bepaalde vaardigheid.
Enkele inspirerende voorbeelden:
- instructiekaarten PAV-portaal
- praktijkkaarten van uitgeverij Portfolio
- Opdracht kaas 5RK (voorbeeld van een opdrachtfiche om leerstof te verwerken)
Gezonde voeding
Interessante materialen in verband met gezonde voeding
 
In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het met je klas te hebben over thema’s als voeding, bewegen & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.
- Gezonde, duurzame voeding: een website van Klascement en de Vlaamse Regering
- Passie voor horeca (Nl)
- Centrum voor Gastologie: zorg en voeding!
- ‘Open je mond voor gezond’-waaier
- Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen
- Parki’s kookatelier: voeding en Parkinson
- Voedingscentrum, voorlichting over gezonde en veilige voeding (zie ook apps en tools)
- Maten en gewichten (hoge gezondheidsraad)
In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het met je klas te hebben over thema’s als voeding, bewegen & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.
Eerste hulp bij arbeidsovereenkomsten
Wat zijn jouw rechten en plichten als werknemer per arbeidsovereenkomst? En welke regels zijn er als je overuren klopt? Guidea verzamelt alle info in een handige brochure.
Dossier voedselveiligheid NICE
Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren.
 
Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.
Bekijk hier het volledige dossier voedselveiligheid.
Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.
Bekijk hier het volledige dossier voedselveiligheid.
Delicious Waste - voedselverspilling
Op 24 juni (Upcycling Day) lanceerde Verspilling is Verrukkelijk een campagne waarmee we op toegankelijke wijze meer bewustwording willen creëren rondom het thema voedselverspilling. Dit doen we door het verhaal van onze ondernemers te vertellen, laagdrempelige anti-verspillingstips te delen én heerlijke no-wasterecepten te ontwikkelen zodat we voedselverspilling stap voor stap (of eigenlijk kilo voor kilo) verminderen.
Opleidingsaanbod Alimento
Alimento groepeert de sectorale diensten die onder beheer van de sociale partners worden aangeboden aan de werknemers en de werkgevers van de voedingsindustrie (PC 118 en PC 220). Voor leraren in Voeding en horeca is er een mooi opleidingsaanbod.