Elementen ter inspiratie bij het realiseren van het leerplandoel
LPD De leerlingen lichten het belang van biomoleculen toe in biologische processen
Je kan toepassingen van biomoleculen aan bod laten komen:
· sachariden: verhogen van zoetkracht (bijvoorbeeld vergelijken met aspartaam, sorbitol, stevioglycosiden), in modificeren van zetmeel (papierindustrie, maïzena), in zoetstoffen in voedingsindustrie (snoep), in melkpoeder, in kaas bereiden (verzuring), in High Fructose Corn Syrup (USA), brouwen van bier …
· proteïnen: in kaasbereiding, in voedingsindustrie (proteïneshakes, eiwitrijke vervangmaaltijden en poeders, eiwitrijke dieettoevoeging, eiwittransitie, zoetstoffen en light suikers), in veganistische voeding (tempeh, tofu, seitan), in verzorgingsindustrie (haarproducten, cosmetica), in farmaceutische industrie (capsules voor medicatie) …
· lipiden: in gezonde voeding (onverzadigde en verzadigde vetten), in verzorgingsindustrie (emulsies), in voedingsindustrie (mayonaises, sauzen), in dierenvoeding …
Je kan voorbeelden van voorkomen en belang van glycerol aan bod laten komen: als zoetstof, als antivries, als weekmaker van kunststoffen en in biodiesel.