De zee blijkt niet onuitputtelijk. Kwetsbare mariene ecosystemen staan onder grote druk door veranderingen in het milieu en de visserij. Bij een te intensieve visserij komt het vermogen van soorten om telkens opnieuw aan te groeien onder druk te staan, waardoor de bestanden in gevaar komen.
Als professionele gebruiker worden we aangemoedigd om bewust te kiezen voor duurzame producten uit de zee. Om dit te ondersteunen publiceerde Ethic Ocean een interactieve zeevruchtengids. Deze werd vertaald voor België door ILVO, de website wordt onderhouden door VLIZ.
De website https://www.zeevruchtengids.org/nl biedt heel wat productinformatie over de verschillende soorten vissen, schaaldieren, schelpdieren, zee-egels, algen maar verwijst ook naar goede praktijken van vissers, chefs en biedt heel wat achtergrondinformatie.
Je kan aan de hand van een gerichte opdracht leerlingen deze website laten verkennen. In een 2de graad kan je focussen op één aspect of vissoort, in 3de graad en 7de jaar biedt deze website mogelijkheden om dieper in te gaan op duurzaamheid.