10
Voedselveiligheid
Hier vind je inspiratie om aan de slag te gaan met voedselveiligheid in je lessen.
Uitgaven MjPublishing
Er zijn niet zoveel handboeken die bruikbaar zijn voor de opleidingen in het domein Voeding en horeca. De uitgeverij MjPublishing werkt samen met leerkrachten en sectoren (Alimento, Horeca Forma) en ontwikkelt handboeken en smartboeken. Het gaat veeleer om naslagwerken die bruikbaar zijn doorheen de hele opleiding.
Raadpleeg hier online hun publicaties.
Dit materiaal is steeds in ontwikkeling: in het digitale boek wordt nieuw materiaal toegevoegd dat je kan delen met de leerlingen.
Raadpleeg hier online hun publicaties.
Dit materiaal is steeds in ontwikkeling: in het digitale boek wordt nieuw materiaal toegevoegd dat je kan delen met de leerlingen.
Mise en klas - didactische ondersteuning Horeca Forma
Horeca Forma en het Vlaamse Horecaonderwijs werken nauw samen rond de toekomst van het horecaonderwijs en kwaliteitsvolle instroom in de sector.
Via hun website Mise-en-klas delen ze heel wat materiaal:
Daarnaast vind je er ook hun opleidingsaanbod!
Via hun website Mise-en-klas delen ze heel wat materiaal:
- didactisch materiaal mbt rentabiliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid;
- informatie over stage en werkplekleren;
- campagnemateriaal.
Daarnaast vind je er ook hun opleidingsaanbod!
Links naar gastronomische sites
Enkele interessante links naar gastronomische sites.
- Vlaams Culinair Manifest
- Foodinspiration
- De Duitse tegenhanger van www.foodinspiration.be heet nomyblog!
- Ontdek op foodblog Be-gusto de nieuwste restaurants!
- Mediamatic verkent nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur.
Bekijk hier de themapagina gastronomie!
Instructiekaarten en stappenplannen
Instructiekaarten zijn de schriftelijke neerslag van de mondelinge en visuele instructie door de leraar in de klas gegeven.
Ze zijn bedoeld om de leerlingen bij het zelfstandig werken stapsgewijs te helpen.
De kaarten kunnen gebruikt worden als reminder van de lesinstructie en/of als trainingskaart in een bepaalde vaardigheid.
Enkele inspirerende voorbeelden:
Ze zijn bedoeld om de leerlingen bij het zelfstandig werken stapsgewijs te helpen.
De kaarten kunnen gebruikt worden als reminder van de lesinstructie en/of als trainingskaart in een bepaalde vaardigheid.
Enkele inspirerende voorbeelden:
- instructiekaarten PAV-portaal
- praktijkkaarten van uitgeverij Portfolio
- Opdracht kaas 5RK (voorbeeld van een opdrachtfiche om leerstof te verwerken)
Gezonde voeding
Interessante materialen in verband met gezonde voeding
In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het met je klas te hebben over thema’s als voeding, bewegen & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.
- Gezonde, duurzame voeding: een website van Klascement en de Vlaamse Regering
- Passie voor horeca (Nl)
- Centrum voor Gastologie: zorg en voeding!
- ‘Open je mond voor gezond’-waaier
- Eetexpert, het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen
- Parki’s kookatelier: voeding en Parkinson
- Voedingscentrum, voorlichting over gezonde en veilige voeding (zie ook apps en tools)
- Maten en gewichten (hoge gezondheidsraad)
In de nieuwe leerlijnen over gezond leven vind je massa’s inspiratie om het met je klas te hebben over thema’s als voeding, bewegen & minder zitten, roken, alcohol & andere drugs, gamen en gokken.
Dossier voedselveiligheid NICE
Voedselveiligheid gaat verder dan enkel de beheersing van microbiologische gevaren.
Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.
Bekijk hier het volledige dossier voedselveiligheid.
Om de veiligheid van de voedselketen te bewaken, wordt ook de aanwezigheid van contaminanten, allergenen en het gebruik van additieven in levensmiddelen strikt gereglementeerd door Europa.
Bekijk hier het volledige dossier voedselveiligheid.
Didactische werkvorm demo-les
Bij een demonstratie laat een persoon (de leraar, een leerling, een gast) op een aanschouwelijke manier zien hoe iets werkt, wordt bereid, ...
Het hangt van het onderwerp af of deze werkvorm mogelijk en geschikt is.
Bij een demonstratie is het belangrijk dat de leerkracht structuur aanbrengt:
Het is daarnaast goed om te controleren of alle leerlingen de demonstratie goed kunnen zien en horen.
Sterke kanten:
Bekijk ook een voorbeeld van een demonstratie les: de soorten room en hun binding bij het inkoken (Frans)
Het hangt van het onderwerp af of deze werkvorm mogelijk en geschikt is.
Bij een demonstratie is het belangrijk dat de leerkracht structuur aanbrengt:
- Geef een duidelijke kijkopdracht, zodat de leerlingen doelgericht kunnen observeren.
- Zorg voor een logische volgorde. Bij een vaardigheid is het gebruikelijk om eerst de hele handeling te laten zien, daarna stapsgewijs de verschillende onderdelen/fasen.
- Leid elke fase kort in en vat hem kort samen, met ruimte voor vragen.
- Geef na afloop een samenvatting van alle fasen.
- Laat leerlingen – als dat nodig en mogelijk is – het gedemonstreerde zo spoedig mogelijk nadoen en geef feedback.
Het is daarnaast goed om te controleren of alle leerlingen de demonstratie goed kunnen zien en horen.
Sterke kanten:
- Een demonstratie is heel concreet en tastbaar.
- De leerlingen zijn vaak erg gemotiveerd.
- De praktijk kan er (soms) mee gesimuleerd worden.
- Een overzichtelijke opstelling is soms moeilijk te realiseren en kan veel tijd vragen.
- Demonstratiemateriaal is nogal kostbaar in aanschaf en veroudert snel bij bepaalde vakken.
- Of leerlingen het begrepen hebben, blijkt vaak pas als ze zelf aan de slag gaan. Dan is het niet altijd meer mogelijk om de demonstratie te herhalen.
Bekijk ook een voorbeeld van een demonstratie les: de soorten room en hun binding bij het inkoken (Frans)
Chemie en voeding - zelfstudiepakket Universiteit Hasselt
Universiteit Hasselt werkte een vakoverschrijdend zelfstudiepakket uit voor wetenschappen ASO met als thema voeding.
Dit kan zeker inspireren voor leerlingen in de dubbele finaliteit!
Ben je leerkracht wetenschappen in de derde graad ASO? Zou je graag de participatie van de leerlingen verhogen via een interactieve onderwijsvorm? Spreekt projectmatig onderwijs je aan? Ben je geïnteresseerd om in de klas wetenschappen te onderwijzen via een multidisciplinaire aanpak? Zoek je hiervoor bruikbaar lesmateriaal dat wetenschappelijk goed onderbouwd is en nauw aansluit bij de huidige leerplannen? Dan spreekt dit project je misschien wel aan.
Dit kan zeker inspireren voor leerlingen in de dubbele finaliteit!
Ben je leerkracht wetenschappen in de derde graad ASO? Zou je graag de participatie van de leerlingen verhogen via een interactieve onderwijsvorm? Spreekt projectmatig onderwijs je aan? Ben je geïnteresseerd om in de klas wetenschappen te onderwijzen via een multidisciplinaire aanpak? Zoek je hiervoor bruikbaar lesmateriaal dat wetenschappelijk goed onderbouwd is en nauw aansluit bij de huidige leerplannen? Dan spreekt dit project je misschien wel aan.
Delicious Waste - voedselverspilling
Op 24 juni (Upcycling Day) lanceerde Verspilling is Verrukkelijk een campagne waarmee we op toegankelijke wijze meer bewustwording willen creëren rondom het thema voedselverspilling. Dit doen we door het verhaal van onze ondernemers te vertellen, laagdrempelige anti-verspillingstips te delen én heerlijke no-wasterecepten te ontwikkelen zodat we voedselverspilling stap voor stap (of eigenlijk kilo voor kilo) verminderen.