In het leerplandoel van de basisoptie Voeding en horeca “De leerlingen vergelijken het eigen gezondheidsgedrag met actuele adviezen over een gezonde levensstijl m.b.t. voeding, beweging, hygiëne en welbevinden.” (I-V-H-a 9 en I-V-H-b 8) verwijzen we in een wenk naar het leggen van linken tussen het eetpatroon van jongeren en actuele adviezen. Leerlingen weten wat de adviezen zijn, weten waar ze deze kunnen raadplegen, vormen en onderbouwen een eigen mening.
Nubel (Nutriënten België, VZW die wetenschappelijke voedingsinformatie over de voedingsmiddelen die in België het voedingspatroon vormen beheert) ontwikkelde hiervoor een hand- en portiespel. Je kan dit downloaden en leerlingen op een toegankelijke manier vertrouwd maken met portiegroottes en adviezen.
Via een dashboard kunnen leerlingen hun eetpatroon in kaart brengen en opvolgen.
Alle materiaal en achtergrondinformatie vind je via deze link.