Op de TA-dag bakkerij in november 2025 werd de beroepsziekte farinose besproken. In deze nieuwsbrief geven we hierover meer informatie met linken naar informatiebronnen en tips voor implementatie in je les.
Bakkersastma of farinose is een beroepsastma, die een allergische reactie bij bakkers veroorzaakt en wordt veroorzaakt door meelstof en broodverbeteraars.
Het is onmogelijk voor een bakker om bloem te vermijden, maar toch zijn er heel wat maatregelen die je kan toepassen om de risico’s te beperken en te voorkomen. Een belangrijk principe bij arbeidsveiligheid is de preventiehiërarchie.
De preventiehiërarchie is een rangschikking van de verschillende soorten maatregelen die je kan nemen om een welbepaald gevaar tegen te gaan. Het helpt je om prioriteiten te stellen. Je selecteert de maatregelen chronologisch en geeft voorrang aan diegene met de meeste impact op het gevaar. Het einddoel is een acceptabele, veilige situatie waarbij je werkt aan preventie.
Als preventieve maatregelen bij farinose kan je denken aan het plaatsen van een afzuigkap boven de bloemzakken, het gebruik van een mondmasker bij het behandelen van bloem, het aankopen van stuifarme bloem …
Je kan de leerlingen goede gewoontes en de juiste werkmethodes aanleren bij het behandelen van bloem: bloem nemen met een schep in plaats van overgieten, verwijderen van bloemstof met stofzuiger in plaats van het opvegen, de kledij elke dag wassen, douchen …
Alimento werkt een brochure en didactische video uit om deze les te ondersteunen. Daarnaast vind je via deze link een zeer volledige presentatie van de Universiteit Gent.
Je kan actief aan de slag gaan in de praktijkruimte (op school of op het werk) door aan de hand van een stofbeheersingsplan leerlingen te laten checken welke stappen prioritair genomen moeten worden.
Een interessante werkvorm kan zijn om aan de hand van de OiRA-tool (Online interactieve Risico Analyse) farinose te situeren in het geheel van de mogelijke risico’s op vlak van arbeidsveiligheid.
Er is een specifieke module uitgewerkt voor de bakkerij. Inloggen is gratis, elke leerling kan een eigen risico-analyse aanmaken die je regelmatig kan opvolgen.




