Inspiratie bij analysetechnieken

Elementen ter inspiratie bij het realiseren van het leerplandoel

LPD 3L De leerlingen voeren analysetechnieken uit in samenhang met hun toepassing in industriële processen in chemie, voeding of farmacie.

sla link op in klembord

Kopieer

Je kan volgende analysetechnieken aan bod laten komen:
·        microbiologische technieken: bepaling van het kiemgetal, het uitvoeren van een Gramkleuring, het opstellen van een antibiogram, het maken van verdunningsreeksen;
·        chromatografie ( papierchromatografie, dunnelaagchromatografie) bv. van bladgroen en van pigmenten van algen;
·        gelelektroforese bv. van eiwitten;
·        DNA-amplificatie via PCR;
·        kwalitatieve analysetechnieken waaronder zetmeelproef, aantonen van reducerende suikers met Fehling- of Benedictreagens, aantonen van eiwitten en polypeptiden met biureetreagens, aantonen van lipiden met ethanol emulsietest …;
·        ELISA-technieken;
·        aspecten van concentratie waaronder maken van oplossingen, van verdunningen en het opstellen van ijklijnen;
·        kwantitatieve analyse van stoffen:
·        via volumetrie waaronder redoxtitratie bv. bepalen van de hoeveelheid ascorbinezuur in een oplossing, complexometrische titratie van metaalionen in een oplossing bv. bepalen van de hardheid van water, neerslagtitratie bv. bepalen van het chloridegehalte in water; je kan de titratie opvolgen via potentiometrie;
·        via spectrofotometrie (is tegelijk kwalitatieve analyse) bv. bepalen van albumine in urine;
·        via elektrochemie: technieken gebaseerd op elektrolyse waaronder elektrogravimetrische analyse, coulometrie, amperometrie …;
·        gravimetrie.

Je kan de link leggen met technieken in verband met analyse in de chemische industrie:
·        onderzoek naar productsamenstelling overeenkomstig de productspecificaties van de leverancier;
·        controle op standaardeigenschappen van het beginproduct en controle tijdens het productieproces;
·        controle van halffabricaat of eindproduct: chemische analyse, producteigenschappen in functie van de technische specificaties zoals mechanische eigenschappen, oppervlakte-eigenschappen, thermische eigenschappen, vorm, afmetingen.

Je kan de link leggen met technieken in verband met voedingsanalyse:
·        analyse van samenstelling en authenticiteit: bepaling van water (DS), vet, eiwit, en andere bestanddelen (suikers, vetzuren, zout, mineralen), bepaling van de nutritionele waarde van het eiwit (aminozuursamenstelling) in functie van gewenst voedingspatroon (vegetarisch, veganistisch, dieet bij ziekte of afwijking), bepaling van lactose in lactosevrije en – arme producten, meten van enzymactiviteit, detectie van voedselallergenen (ELISA) en kwalitatief bepalen van aanwezigheid van planten (onderdelen), bepalen van de nutritionele waarde van een voedingsmiddel;
·        meten van microbiologische kwaliteit en voedselveiligheid: bepalen van hygiëne-indicatoren, bepalen van microbiologische factoren voor bederf, detectie van voedselpathogenen, detectie van residuen van antibiotica of antibacteriële activiteit van componenten of organisme, bepalen van de pH, bepalen van de wateractiviteit van het voedingsmiddel;
·        optimaliseren van smaak en aroma (olfactometrie): uitvoeren van chemische geuranalyses voor identificatie van verschillende aromacomponenten.

Je kan de link leggen met technieken in verband met analyse van farmaceutische producten:
·        staalvoorbereiding en analyse met verschillende digestiemethodes , het bepalen van Ca (gravimetrie), van sulfaat, van het as- en vochtgehalte, het uitvoeren van titraties voor bepalen van chloriden en van reducerende suikers.

×
Kijkt als...
Niveau
Regio