Voeding en ons brein

ma 27 februari 2023

Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny van der Heijden in de nieuwe serie op Omroep Max (NL): Voeding en ons brein. Samen met toponderzoekers test Janny hun inzichten in de praktijk.

    Een overzicht van de zes afleveringen:

    • Verleiding - Waarom kunnen we de verleiding voor vet en suikerrijk voedsel vaak niet weerstaan?
    • Geur - Wat doet de geur van eten in je hersenen en hoe belangrijk is het voor je smaak?
    • Smaak - Om gezond te eten is het wel handig als veel dingen je lekker smaken. Kun je daar zelf iets aan doen door je smaak te ontwikkelen? En hoe kun je toch lekker eten als je reuk en smaak verminderd zijn.
    • Verzadiging - Wanneer weet je of je genoeg gegeten hebt en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet?
    • Suiker - Hoeveel suiker krijgen we ongemerkt te veel binnen krijgen en wat dat doet met ons brein?
    • Context - Elke dag maken we tientallen keuzes als het om eten gaat, maar hoe bewust maken we die keuzes eigenlijk? Naast proeven en ruiken spelen er veel meer factoren mee in onze omgeving die onze keuzes bepalen.

    Elke aflevering duurt ongeveer 15 minuten en kun je gebruiken als teaser om te werken rond gezonde voeding, de wetenschap achter menselijk gedrag ... in de klas.

    ×
    Kijkt als...
    Niveau
    Regio