Food Innovation Park

do 30 maart 2023

Op 1 maart opende in Roeselare het Food Innovation Park. Het doel is om de beschikbare kennis van de voedings- en gezondheidssector te bundelen op één locatie en samenwerkingstrajecten op te starten met beide sectoren.

De dynamische en duurzame omgeving beoogt internationale uitstraling en bevat volgende eenheden:

  • onderzoeksgebouw
  • grootkeuken
  • industriële microgolf
  • fitnessruimte
  • foodlad
  • sensorisch lab

Onderzoeksgebouw

sla link op in klembord

Kopieer

Dé uitvalsbasis voor co-creatie. In deze open innovatie-infrastructuur kun je onder andere maaltijden of maaltijdcomponenten ontwikkelen en de relatie tussen voedingspatronen, beweging en gezondheid screenen. Hiervoor kun je een beroep doen op de aanwezige onderzoeks- en testapparatuur en expertise. Centraal staat de Food Research & Development Hall (FR&D Hall), een hypermoderne grootkeuken. Daarnaast huisvest het gebouw labo's, een experimentele fitness en smaakhokjes.

Grootkeuken

sla link op in klembord

Kopieer

De aanwezige hypermoderne grootkeuken focust op het bereiden, koelen, bewaren en opwarmen van maaltijden. De beschikbaarheid van deze apparatuur is heel relevant voor ziekenhuizen, woon- en zorgcentra of leveranciers van warme thuismaaltijden.

FoodCare-project onder leiding van Flanders’FOOD onderzoekt in FR&D Hall de impact van regenereren van onder andere voorgegaarde kipfilet in de keuken. In het labo worden analyses uitgevoerd zoals vochtbepaling en textuurmeting. Testen in het smaaklabo geven een inzicht in de organoleptische (smaak en geur) eigenschappen na heropwarming.

Industriële microgolf

sla link op in klembord

Kopieer

MicroWave Pilot is een inline industriële microgolf. Die bereidt en verwarmt maaltijden in beperkte hoeveelheid. Hiermee kun je de impact van microgolftechnologie op de nutritionele en organoleptische kwaliteit van voeding nagaan. Ook toepassingen voor nevenstromen zijn mogelijk.

Met dit toestel onderzoeken bedrijven welke opportuniteiten inline microgolftechnologie biedt voor hun producten en processen. Hoe verbeteren ze bijvoorbeeld de kwaliteit en efficiëntie van afgeleverde maaltijden?

Fitnessruimte

sla link op in klembord

Kopieer

In de fitnessruimte met krachttoestellen wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar spierkracht en lichaamssamenstelling, onder andere met een DEXA bodyscan. Ze gebruiken deze toestellen in het onderzoek naar onder andere sarcopenie. Ze spelen een rol in zowel de screening als het opzetten van interventies.

Foodlab

sla link op in klembord

Kopieer

Foodlab geeft je eerstelijnsadvies en stelt laboruimte ter beschikking. Als kmo test en verbeter je er recepturen, voedingswaardes of de houdbaarheidsdatum. Deze toestellen kun je gebruiken voor:

  • analyse- en metingen: ATP-meter, colorimeter, digitale refractometer, incubator, luchtbemonsteringstoestel, pH-meter, steekthermometer, textuuranalysetoestel, viscositeitsmeter, vochtanalysetoestel ...
  •  bewaringstechnieken: autoclaaf, droogtoestel, snelkoeler, vacumeermachine ...
  • bereidingstechnieken: cutter, spiraalkneder, vleesmolen, vulbus ...

Sensorisch lab

sla link op in klembord

Kopieer

In het sensorisch lab onderzoek je samen met de juiste partner de zintuiglijke eigenschappen (smaak, geur, mondgevoel, uitzicht, kraakfactor …) van je producten of maaltijd. Dankzij de acht sensorische cabines analyseer je vlot hoe jouw product scoort bij proefpersonen.

Zin om dit centrum te bezoeken?

sla link op in klembord

Kopieer

Op dinsdagnamiddag 25 april bezoeken we het Food Innovation Park en lichten drie thema's toe (Regeneratie van maaltijden, Smaaktesten, Eiwitverrijking voor specifieke doelgroepen)

Recent verwant nieuws

×
Kijkt als...
Niveau
Regio