De voedingstak en andere tools van Food in Action

di 29 augustus 2023

De Voedingstak toont de 5 voedingsprioriteiten met de grootste gezondheidsvoordelen voor volwassen. Food in Action ontwikkelde de tool samen met de Haute École Léonard de Vinci, volgens de nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.
De Voedingstak en de Voedingspiramide vullen elkaar aan.
De Voedingspiramide stelt de verschillende voedingsgroepen voor die de basis vormen van een evenwichtige voeding en hun relatieve verhoudingen. Het model giet een dertigtal nutriënten in een ideaal dagelijks eetpatroon en evenwichtige verhoudingen (om te voldoen aan de nutritionele behoeften volgens de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.
Anders dan de Voedingspiramide, focust de Voedingstak op de 5 voedingsprioriteiten die in verband worden gebracht met het grootste aantal levensjaren in goede gezondheid. De Voedingstak kaart bijgevolg niet alle voedingsmiddelen aan. Bij de uitwerking van de tool werd alle kennis over de link tussen etenswaren, voeding en gezondheid in rekening gebracht.
 
Op de website van Food in Action vind je ook heel bruikbare nutrigraphics die op een aanschouwelijke manier thema's rond gezonde voeding verduidelijken.
 
Een interessante studie uit Voeding en gezondheid toont het voedingspatroon van de gemiddelde adolescent (14 - 17 jaar) uitgezet op de actieve voedingsdriehoek (klik hier voor de studie en ga naar pagina 15). Misschien een goede tip om dit door elke leerling te laten visualiseren?

Recent verwant nieuws

×
Kijkt als...
Niveau
Regio