Urban farming als antwoord op voedselonzekerheid?

ma 18 december 2023

Voedselzekerheid staat onder druk door een groeiende wereldbevolking in combinatie met ernstige klimaatverandering: hoe garanderen we dat er voldoende, veilig en gezond voedsel is voor iedereen?

Ook vanuit de studierichtingen binnen het domein Voeding en horeca biedt dit kansen om de opleiding in een breder perspectief te plaatsen.

De universiteit van Wageningen benadert dit vanuit 4 domeinen (Food Systems Approach):

  • Voedselzekerheid (door o.m. voedselverspilling tegen te gaan)
  • Een gezond dieet
  • Een eerlijke verdeling van kosten en inkomsten voor boeren en bedrijven
  • Klimaatverandering, duurzaamheid en behoud van biodiversiteit

Je kunt dit ook in samenhang zien met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG 2: Zero Hunger).

In Vlaanderen zijn er een aantal interessante voorbeelden van horeca- en toeleveringsbedrijven die hierop inspelen:

  • Seppe Nobels wordt door sommigen genoemd als één van de grondleggers van urban farming in België (lees hier meer over zijn aanpak)
  • PLNT, een ‘vertical farm’ in Antwerpen is een voorbeeld van een leverancier die levert aan restaurants.
  • Rooffood, dakmoestuin en andere initiatieven in Brussel en Gent ondersteund door Canopy.
  • Urban cultivator verkoopt klimaatkasten waar je als restauranthouder je eigen scheuten, cress, bladgroente … kan kweken en oogsten.
  • Restaurants die investeren in een eigen moestuin. Dit wordt vaak ondersteund vanuit vegetarisch perspectief maar dit is niet noodzakelijk.

Heel wat van bovenstaande elementen kunnen inhoud geven aan de leerplandoel met betrekking tot duurzaam handelen maar kunnen ook gekoppeld worden aan de soorten bedrijven en hun visie op bedrijfsvoering. Een goed voorbeeld is de ‘We’re Smart Green Guide’ die restaurants over de hele wereld indeelt op basis van de criteria culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale impact. Hoeveel radijsjes willen jullie scoren op school?

Recent verwant nieuws

×
Kijkt als...
Niveau
Regio