Voedselzekerheid staat onder druk door een groeiende wereldbevolking in combinatie met ernstige klimaatverandering: hoe garanderen we dat er voldoende, veilig en gezond voedsel is voor iedereen?
Ook vanuit de studierichtingen binnen het domein Voeding en horeca biedt dit kansen om de opleiding in een breder perspectief te plaatsen.
De universiteit van Wageningen benadert dit vanuit 4 domeinen (Food Systems Approach):
Je kunt dit ook in samenhang zien met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG 2: Zero Hunger).
In Vlaanderen zijn er een aantal interessante voorbeelden van horeca- en toeleveringsbedrijven die hierop inspelen:
Heel wat van bovenstaande elementen kunnen inhoud geven aan de leerplandoel met betrekking tot duurzaam handelen maar kunnen ook gekoppeld worden aan de soorten bedrijven en hun visie op bedrijfsvoering. Een goed voorbeeld is de ‘We’re Smart Green Guide’ die restaurants over de hele wereld indeelt op basis van de criteria culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale impact. Hoeveel radijsjes willen jullie scoren op school?